ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΗΣ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΜΕΑ ΥΓΡΟΥ ΣΤΙΒΟΥ: ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ: ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

Ημερίδα Τομέα Υγρού Στίβου: Έρευνα και Πράξη: Συνδέσεις και Εφαρμογές στην Προπόνηση

Την Πέμπτη 5 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η 3η κατά σειρά Επιστημονική Ημερίδα που διοργάνωσε η Επιτροπή Ανάπτυξης της Έρευνας της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ).

Η ημερίδα περιλάμβανε θέματα του Τομέα Υγρού Στίβου και συμμετείχαν ως ομιλητές: ο Καθηγητής και Αναπληρωτής Κοσμήτορας Ανάργυρος Τουμπέκης, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πέτρος Μποτώνης, ο Επίκουρος Καθηγητής Γαβριήλ Αρσονιάδης και ο διδάκτορας Επιστημονικός Συνεργάτης της ΣΕΦΑΑ, Ιωάννης Νικητάκης.

Την ημερίδα παρακολούθησε ο Ομοσπονδιακός Τεχνικός της Εθνικής ομάδας Υδατοσφαίρισης κ. Θεόδωρος Βλάχος και μεγάλος αριθμός φοιτητών, προπονητών και Καθηγητών Φυσικής Αγωγής.   

Ο κ. Ανάργυρος Τουμπέκης, αναφέρθηκε στις ερευνητικές κατευθύνσεις για τα αθλήματα του Υγρού Στίβου Παγκοσμίως, στην Ελλάδα και ειδικότερα στη ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ. Παρουσίασε την αυξανόμενη ποσοτικά και ποιοτικά ερευνητική δραστηριότητα που αφορά τα αθλήματα του Υγρού Στίβου κατά τα τελευταία 15 έτη. Ειδικότερα, κατά την περίοδο 2010 – 2025, στον Τομέα Υγρού Στίβου της ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ έχουν εκπονηθεί και δημοσιευτεί περισσότερες από 70 μελέτες.

Ο κ. Πέτρος Μποτώνης, παρουσίασε το θέμα: «Προπόνηση και Αποκατάσταση σε αθλητές/τριες Υδατοσφαίρισης». Έδωσε έμφαση στον προσδιορισμό της προπονητικής επιβάρυνσης κατά την προετοιμασία των Υδατοσφαιριστών/τριων. Επιπλέον, παρουσίασε τη σύνδεση μεταξύ ύπνου, υγείας και αποκατάστασης για τους αθλητές/τριες Υδατοσφαίρισης.

Ο κ. Ανάργυρος Τουμπέκης παρουσίασε επίσης το θέμα: «Τεκμηρίωση και πρακτικές οδηγίες για την προπόνηση κολύμβησης: 20 χρόνια έρευνα». Αναφέρθηκε σε μια σειρά μελετών που τεκμηριώνουν πρακτικές οδηγίες για την προπόνηση σε θέματα όπως η κρίσιμη ταχύτητα, το κατώφλι γαλακτικού, η ενεργητική και παθητική αποκατάσταση και η περιορισμένη συχνότητα αναπνοής κατά την κολύμβηση.

Ο κ. Ιωάννης Νικητάκης, παρουσίασε το θέμα: «Συνδυάζοντας σειρές προπόνησης για αποτελεσματική προπόνηση στην κολύμβηση». Αναφέρθηκε στους περιορισμούς της επιλογής διαφορετικών συνδυασμών στις σειρές προπόνησης και την επίδρασή τους στην απόδοση τις φυσιολογικές αποκρίσεις και τεχνικές παραμέτρους στους κολυμβητές. 

Ο κ. Αρσονιάδης Γαβριήλ αναφέρθηκε στο θέμα «Προπόνηση εντός και εκτός νερού: Πρακτικές οδηγίες για τους κολυμβητές/τριες».   Συγκεκριμένα, παρουσίασε το περιεχόμενο και πρακτικές οδηγίες για την προπόνηση με αντιστάσεις εντός και εκτός νερού και την επίδρασή τους στην απόδοση και τεχνική των κολυμβητών. Επιπλέον, επισήμανε πλεονεκτήματα και αδυναμίες στην εφαρμογή της προπόνησης με αντιστάσεις για τους κολυμβητές/τριες.