Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού

ΕΠΙΤΙΜΟΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΕΣ

Επίτιμοι Διδάκτορες

Η Σχολή μας υπήρξε φειδωλή σε απονομές της υψίστης ακαδημαϊκής διάκρισης για τον λόγο ότι συνδέει την αναγόρευση επιτίμου διδάκτορα με σταθμούς - ορόσημα στην πορεία της. 

Τριαντάφυλλος Καρατασάκης
Η πρώτη αναγόρευση επίτιμου διδάκτορα είχε συμβολικό χαρακτήρα και έγινε την 18η Μαΐου 1991 για να τιμήσουμε τον Τριαντάφυλλο Καρατασάκη (1909 – 1998), μια εμβληματική προσωπικότητα, που άνοιξε τον δρόμο της επιστημονικής σκέψης στην Ελληνική Φυσική Αγωγή και αποτέλεσε τον συμβολικό κρίκο μεταξύ του παλιού και του νέου, του παρελθόντος και της νέας πανεπιστημιακής πορείας της Φυσικής Αγωγής στη χώρα μας.
Ο Καρατασάκης δίδαξε χρόνια πολλά στην Εθνική Ακαδημία Σωματικής Αγωγής, γαλούχησε και ενέπνευσε γενιές γυμναστών. Στα διψασμένα μυαλά και την ανήσυχη σκέψη των φοιτητών του άνοιξε τους κρουνούς της γνώσης και προσπάθησε με πάθος όχι μόνο να φωτίσει το μυαλό τους αλλά και να θερμάνει την ψυχή τους, αναδεικνύοντας την ανθρωποπλαστική αξία της
άθλησης. Επί πλέον, σε μια εποχή όπου η επιστημονική σκέψη στη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό ήταν ανύπαρκτη στη χώρα μας και πρυτάνευε ο εμπειρισμός, πίστεψε στην αναγκαιότητα της επιστημονικής έρευνας, έγραψε σπερματικά συγγράμματα στην Παιδαγωγική και Κινησιολογία, ενεθάρρυνε, καθοδήγησε και στήριξε τους νέους να επιδιώξουν μεταπτυχιακές σπουδές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Έτσι, ο Καρατασάκης προετοίμασε το έδαφος για την ανωτατοποίηση της Εθνικής Ακαδημίας Σωματικής Αγωγής και έγινε πρόδρομος της εισαγωγής και εδραίωσης της Αθλητικής Επιστήμης στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, καθιστώντας την ισότιμη με τις παραδοσιακές επιστήμες.

Bengt Saltin
Η απονομή του τίτλου στον καθηγητή Bengt Saltin (1935 - 2014) έγινε την 23η Μαΐου 1994 σε σχέση με τη θέσπιση του θεσμού των επιστημονικών συνεδρίων στη Σχολή - «Ορίζοντες της Αθλητικής Επιστήμης» - που σηματοδοτούσαν την νέα εποχή της ερευνητικής αναζήτησης στον τόπο μας, και δεδομένου ότι o Saltin ως ρηξικέλευθος και πολυσχιδής ερευνητής συνέβαλε σε μέγιστο βαθμό στη διεύρυνση και οριοθέτηση των οριζόντων αυτών.            
Ο καθηγητής Saltin αποτέλεσε συνεχιστή της μακράς Σκανδιναβικής παράδοσης ιχνηλασίας των ανεξερεύνητων και αθέατων περιοχών της λειτουργίας του ανθρώπινου οργανισμού κατά τη μυϊκή προσπάθεια κάτω από ομαλές και αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες. Κατόρθωσε να εισέλθει
με τη μέθοδο της μυοβιοψίας στο άδυτο των μυϊκών κυττάρων του ανθρώπου και να διεισδύσει σε βάθος πολύ κάτω από την επιφάνεια των φαινομένων, προσπαθώντας ν’ ανακαλύψει το μυστήριο και τους νόμους που διέπουν τη λειτουργία τους. Οι πρωτοποριακές του έρευνες στο πεδίο αυτό είχαν βαθειά επίδραση στην κατανόηση της μορφολογικής, φυσιολογικής και βιοχημικής συμπεριφοράς του σκελετικού μυός και τη σύζευξη της λειτουργίας του με το καρδιαγγειακό σύστημα.
Εξίσου σημαντική ήταν η συμβολή του στην καθοδήγηση πολυάριθμων νέων επιστημόνων, οι οποίοι γαλουχήθηκαν με το πνεύμα του, έχουν αποτυπωμένη  μέσα τους τη σφραγίδα της επιρροής του, εξελίχτηκαν ως αυτόνομοι ερευνητές και δημιούργησαν τα δικά τους εργαστήρια σε πολλά Πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανόμενου και του δικού μας.

Per Olof Astrand
Η αναγόρευση του καθηγητή Astrand (1922 – 2015) έγινε την 1η Ιουνίου 2004 και συμπίπτει με τη συμπλήρωση 20ετούς γόνιμης λειτουργίας της Σχολής (Τμήμα τότε) και τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα. Ο καθηγητής Astrand ήταν πρωτοπόρος ερευνητής και συνέβαλε καταλυτικά στη θεμελίωση του οικοδομήματος της σύγχρονης Εργοφυσιολογίας, που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της Αθλητικής Επιστήμης.
Οι έρευνες του καθηγητή Astrand έριξαν άπλετο φως στην κατανόηση της λειτουργίας του ανθρωπίνου σώματος κατά την άσκηση και εκτείνονονται σε πολλά πεδία. Έδωσε πειραματική υπόσταση στην αερόβια ικανότητα που αποτελεί δείκτη της βιολογικής αξίας του ατόμου, όρισε τη ζεύξη της πνευμονικής με την κυτταρική αναπνοή καθώς και την αλληλεπίδραση των φυσιολογικών λειτουργιών για την επίτευξη της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου (VOmax), ενώ αποσαφήνισε ότι ο περιοριστικός παράγοντας της (VOmax) είναι η αντλητική ικανότητα της καρδιάς να διοχετεύει αίμα, προμηθεύοντας τους μυς με οξυγόνο και όχι η ικανότητα των μιτοχονδρίων να το καταναλώνουν. Η τεκμηρίωση αυτή οδήγησε στη γενική σήμερα παραδοχή ότι η σωματική άσκηση θωρακίζει το σώμα, προστατεύοντας την καρδιά από την ισχαιμία και τις συνέπειές της, που μαστίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο.
Ο καθηγητής Astrand είχε το χάρισμα να διακρίνει πράγματα αθέατα για του άλλους (όψις αδήλων τα πράγματα). Φωτισμένος πρωτοπόρος, που με την ασίγαστη περιέργεια στην αναζήτηση του αγνώστου, την έμπνευση, την ιδεογόνα ικανότητα, τη διορατικότητα και την εργώδη προσπάθεια άνοιξε τους κακοτράχαλους δρόμους της επιστημονικής έρευνας. Υπήρξε μέλος της επιτροπής απονομής του βραβείου Νόμπελ στην Ιατρική ή Φυσιολογία.

Claude Bouchard
H αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα του καθηγητή Claude Bouchard (1939 - ) έλαβε χώρα την 14η Μαϊου 2015 και συμπίπτει με την αναβάθμιση και αναγνώριση του Τμήματος σε Σχολή. Ο καθηγητής Bouchard διεύρυνε όσο λίγοι τους ορίζοντες της Αθλητικής Επιστήμης με το μεγαλειώδες, ογκώδες και πρωτοποριακό επιστημονικό του έργο. Τα  ερευνητικά του επιτεύγματα επεκτείνονται στα πεδία της Γενετικής και  Γονιδιώματος, της Ανάπτυξης και Ωρίμανσης του Ανθρώπου, της Διατροφής και Άσκησης, της Δημόσιας Υγείας.     
Υπήρξε  πρωταγωνιστής στη μετατόπιση της επιστημονικής έρευνας
από το οργανικό/συστημικό επίπεδο στο κυτταρικό/μοριακό στάδιο και στη συνέχεια στο γονιδιακό, όπου βρίσκεται σήμερα. Στις πρωτοποριακές του έρευνες χρησιμοποίησε καταρχάς το μοντέλο των διδύμων για να διερευνήσει τη σχετική επίδραση του γονότυπου και του περιβάλλοντος στους φαινοτύπους που καθορίζουν την αθλητική απόδοση και υγεία, και εν συνεχεία προχώρησε στην αναζήτηση γονιδίων, σχεδιάζοντας και συντονίζοντας μια από τις πιο σημαντικές και γονιμοποιές έρευνες (HERITAGE Family Study) στο εν λόγω πεδίο παγκοσμίως.
Το τεράστιο επιστημονικό έργο  του καθηγητή Bouchard  στέκει ως φάρος στο πέλαγος των επιστημονικών αναζητήσεων που συνέβαλαν καταλυτικά, αφενός στη διαμόρφωση της σύγχρονης φυσιογνωμίας της Αθλητικής Επιστήμης και αφετέρου στη θεμελίωση της Αθλητικής Γενετικής, η οποία αποτελεί ένα συναρπαστικό πεδίο για την κατανόηση της σοφίας του ανθρωπίνου σώματος και ανοίγει νέα προοπτική στην εξέλιξη της Αθλητικής Επιστήμης. 

Κότινος στον Βασίλη Κλεισούρα

Στις 7 Ιουνίου 2017 πραγματοποιήθηκε η απονομή Τιμητικού Τόμου στον Ομότιμο Καθηγητή Βασίλη Κλεισούρα, θεμελιωτή της Εργοφυσιολογίας στην Ελλάδα, Ιδρυτή του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών και πρωτεργάτη στην ανάπτυξη της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Tόμος αυτός εμπεριέχει εκτός από το ερευνητικό, συγγραφικό και διδακτικό έργο του Καθηγητή, τις ομιλίες που δόθηκαν στην τελετή επίδοσης του Τόμου, αλλά και κείμενα με απόψεις και θέσεις για τον άνθρωπο και επιστήμονα Βασίλη Κλεισούρα, εκπεφρασμένες από συναδέλφους, συνεργάτες, φοιτητές και φίλους με τους οποίους συμπορεύτηκε στον ακαδημαϊκό χώρο και την κοινωνία.

Φιλοδοξία της ηλεκτρονικής ανάρτησης του Τόμου είναι η κατάθεση ενός ιστορικού ντοκουμέντου μιας εποχής, που η Αθλητική Επιστήμη στη χώρα μας πέρασε το πανεπιστημιακό κατώφλι συμπορευόμενη με τις παραδοσιακές επιστήμες και όπου ο τιμώμενος Καθηγητής έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο, εκφράζοντας ένα κοινό όραμα.

Περιεχόμενα του Τόμου με τίτλο “Κότινος στον Βασίλη Κλεισούρα”:
 

Ψήφισμα, Προοίμιο και Τελετή επίδοσης Τιμητικού Τόμου, σελ. 1-49

Συνοδοιπόροι & Φοιτητές μιλούν - Αφηγηματική Βιογραφία  σελ. 50-259

Γενετικές έρευνες στο Πανεπιστήμιο McGill, σελ.260-322

Γενετικές έρευνες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, σελ. 323-498

Συγγραφική δράση και διάχυση επιστημονικής σκέψης, σελ. 499-703

Ξεχωριστές τιμητικές διακρίσεις, σελ.704-718