Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού

ΕΞΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙΛΕΧΘΕΝΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ERASMUS 2024-25, τελικός πίνακας

Οι επιλεγμένοι φοιτητές θα ενημερωθούν για τη διαδικασία την οποία πρέπει να ακολουθήσουν για τη συμμετοχή/εγγραφή στο πρόγραμμα, από το Τμήμα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων (ΤΕΔΣ) του ΕΚΠΑ, *μέσω αποστολής email *τις επόμενες ημέρες.**Παρακαλούνται λοιπόν να ελέγχουν συχνά το email τους, τόσο τον φάκελο εισερχομένων όσο και τα spam/junk. 

Ειδικά οι φοιτητές που έχουν επιλεγεί για πανεπιστήμια με πρώτη γλώσσα διδασκαλίας τη γλώσσα της χώρας του πανεπιστημίου και δεύτερη γλώσσα τα αγγλικά, και οι οποίοι δεν γνωρίζουν την πρώτη γλώσσα διδασκαλίας της χώρας, θα πρέπει να ερευνήσουν από τώρα τα μαθήματα που προσφέρονται στο πανεπιστήμιο υποδοχής, και σε ποια γλώσσα, έτσι ώστε να μάθουν εγκαίρως αν θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν μαθήματα που να αντιστοιχούν σε περίπου 30 ects credits/εξάμηνο. Σε περίπτωση που στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα μαθήματα, θα πρέπει σε συνεργασία με τους ακαδημαϊκούς υπεύθυνους του ΕΚΠΑ, να εξεταστεί άμεσα το ενδεχόμενο επιλογής τους για άλλο πανεπιστήμιο υποδοχής.

Εν τω μεταξύ, μπορούν να συμβουλεύονται τις πληροφορίες για το πρόγραμμα στη σελίδα του ΤΕΔΣ www.interel.uoa.gr/erasmus/sm.html./

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΞΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΔΙΜΕΡΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ERASMUS+

 ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2024-25

 

Όσοι φοιτητές (από όλους τους κύκλους σπουδών) ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν το ERASMUS+ για να πραγματοποιήσουν σπουδές για το ακαδημαϊκό έτος2024–2025 στα συνεργαζόμενα με τη Σχολή μας Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια (δείτεΕΔΩ) μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους από 27 Φεβρουαρίου 2024 έως και 10 Μαρτίου 2024.

 

Κάθε φοιτητής μπορεί να μετακινηθεί με φυσική παρουσία συνολικά έως 12 μήνες σε κάθε κύκλο σπουδών (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, διδακτορικό) ανεξάρτητα του αριθμού και του είδους των κινητικοτήτων (σπουδές ή πρακτική άσκηση). Μόνο οι υποψήφιοι διδάκτορες μπορούν να συμμετάσχουν και για μικρότερο του εξαμήνου διάστημα με όριο ελάχιστης διάρκειας τους δύο μήνες.

 

Προϋποθέσεις συμμετοχής των φοιτητών στο πρόγραμμα ERASMUS+ σπουδές

 

Στη διαδικασία αιτήσεων και επιλογής μπορούν να συμμετάσχουν ΜΟΝΟ οι φοιτητές που πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις. Εάν κάποιοι φοιτητές δεν πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές, δεν μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία αιτήσεων και επιλογής, έστω και  αν δεν υπάρχουν άλλοι ενδιαφερόμενοι.

 

  • Προπτυχιακοί φοιτητές:

α) Να είναι εγγεγραμμένοι τουλάχιστον στο δεύτερο έτος σπουδών τη στιγμή που υποβάλλουν την αίτηση

β) Να έχουν εξεταστεί επιτυχώς σε τουλάχιστον 11 μαθήματα.

Οι φοιτητές που βρίσκονται στο τελευταίο έτος φοίτησης ή είναι επί πτυχίω, έχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνο αν οφείλουν ικανό αριθμό μαθημάτων, τα οποία να αντιστοιχούν τουλάχιστον σε 30 Πιστωτικές μονάδες (ECTS credits) για όσους θα φοιτήσουν για ένα εξάμηνο ή σε 60 Πιστωτικές μονάδες για όσους φοιτήσουν για δύο εξάμηνα, ώστε να έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα επιλογής μαθημάτων από το πρόγραμμα σπουδών του Πανεπιστημίου υποδοχής και αντίστοιχα αναγνώρισής τους στο ΕΚΠΑ.

  • Μεταπτυχιακοί φοιτητές:

Να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς το α’ εξάμηνο των σπουδών τους στο ΠΜΣ στο οποίο είναι      εγγεγραμμένοι.

  • Υποψήφιοι διδάκτορες:

Να έχουν αιτιολογημένη εισήγηση της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής, στην οποία θα αναγράφεται το θέμα της διατριβής και θα βεβαιώνεται ότι το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει ο υποψήφιος στο εξωτερικό θα αποτελέσει μέρος της ερευνητικής του εργασίας για την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής καθώς και ότι θα προσμετρηθεί στον συνολικό χρόνο των σπουδών του.

 

  • Γλωσσομάθεια
  • Ελάχιστο απαιτούμενο επίπεδο γλωσσομάθειας ορίζεται από το Ίδρυμά μας, στο πλαίσιο της διασφάλισης της ποιότητας της κινητικότητας, η καλή γνώση της επίσημης γλώσσας διδασκαλίας του Πανεπιστημίου υποδοχής ή Αγγλικών σε επίπεδο Β2, σύμφωνα με την κλίμακα γλωσσομάθειας του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις Γλώσσες του Συμβουλίου της Ευρώπης.
  • Ακόμα και στην περίπτωση που το Ίδρυμα υποδοχής δέχεται φοιτητές με επίπεδο κατώτερο του Β2, αυτό δεν γίνεται αποδεκτό από το ΕΚΠΑ.
  • Εάν η διμερής συμφωνία αναφέρει ως υποχρεωτικό επίπεδο γλωσσομάθειας επίπεδο ανώτερο του Β2, αυτό το επίπεδο θα αποτελεί προϋπόθεση επιλογής για το συγκεκριμένο Ίδρυμα.
  • Η πιστοποίηση του επιπέδου γλωσσομάθειας γίνεται αποκλειστικά με την προσκόμιση των αντίστοιχων τίτλων.Οι τίτλοι που γίνονται δεκτοί είναι αυτοί τους οποίους αναγνωρίζει το ΑΣΕΠ. Φοιτητές που δεν κατέχουν το αντίστοιχο δίπλωμα όταν κάνουν αίτηση για μετακίνηση στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, δεν είναι επιλέξιμοι.

 

Υποχρεωτικά κριτήρια επιλογής φοιτητών ERASMUS+

 

Στη μοριοδότηση των φοιτητών λαμβάνονται υπ’ όψιν τα υποχρεωτικά κριτήρια που ακολουθούν, κατά σειρά βαρύτητας:

 

Προπτυχιακοί φοιτητές

1. Μέσος όρος βαθμολογίας: Υπολογίζεται ο μέσος όρος βαθμολογίας του φοιτητή στα μαθήματα στα οποία έχει εξεταστεί επιτυχώς έως την εξεταστική περίοδο Φεβρουαρίου 2023..

2. Επίπεδο γνώσης της γλώσσας διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο υποδοχής (τίτλος επιπέδου Β2 ή ανώτερου).

 

Μεταπτυχιακοί φοιτητές

1. Βαθμός Πτυχίου

2. Μέσος όρος βαθμολογίας με βάση την αναλυτική βαθμολογία του φοιτητή μετά την τελευταία εξεταστική περίοδο.

3. Επίπεδο γνώσης της γλώσσας διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο υποδοχής (τίτλος επιπέδου Β2 ή ανώτερου).

 

Υποψήφιοι διδάκτορες

1. Βαθμός Πτυχίου

2. Βαθμός Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης

3. Επίπεδο γνώσης της γλώσσας διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο υποδοχής (τίτλος επιπέδου Β2 ή ανώτερου).

 


 

 

Διαδικασία Αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα ERASMUS+

 

Πριν από την υποβολή της αίτησής τους, οι φοιτητές θα πρέπει να μελετήσουν προσεκτικά τον πίνακα των συνεργαζόμενων με τη Σχολή μας Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων (δείτε ΕΔΩ)και να επιλύσουν οποιαδήποτε απορία τους, επικοινωνώντας με τον αντίστοιχο ακαδημαϊκό υπεύθυνο. Οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά στην κ. Παπακωνσταντίνου (ppapakon@uoa.gr), από 27 Φεβρουαρίου 2024 έως και 10 Μαρτίου 2024 και να περιλαμβάνουν:

 

A) Για τους προπτυχιακούς φοιτητές

1. Αίτηση-Δήλωση επιλογής πανεπιστημίου υποδοχής (κατεβάζετε την αίτηση ΕΔΩ, τη συμπληρώνετε και την επισυνάπτετε στο e-mail σας*)

2. Απλά αντίγραφα διπλωμάτων ξένων γλωσσών (αρκεί το τελευταίο δίπλωµα από κάθε γλώσσα).

* Ο μέσος όρος βαθμολογίας που αναφέρεται στην αίτηση θα δοθεί στην επιτροπή Erasmus από τη Γραμματεία της Σχολής

Β) Για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές

1. Αίτηση-Δήλωση επιλογής πανεπιστημίου υποδοχής (κατεβάζετε την αίτηση ΕΔΩ, τη συμπληρώνετε και την επισυνάπτετε στο e-mail σας*)

2. Αντίγραφο πτυχίου

3. Απλά αντίγραφα διπλωμάτων ξένων γλωσσών (αρκεί το τελευταίο δίπλωµα από κάθε γλώσσα).

* Ο μέσος όρος βαθμολογίας που αναφέρεται στην αίτηση θα δοθεί στην επιτροπή Erasmus από τη Γραμματεία του ΠΜΣ

Γ) Για τους υποψήφιους διδάκτορες

1. Αίτηση-Δήλωση επιλογής πανεπιστημίου υποδοχής (κατεβάζετε την αίτηση ΕΔΩ, τη συμπληρώνετε και την επισυνάπτετε στο e-mail σας)

2. Αντίγραφο πτυχίου

3. Αντίγραφο μεταπτυχιακού διπλώματος Ειδίκευσης

4. Απλά αντίγραφα διπλωμάτων ξένων γλωσσών (αρκεί το τελευταίο δίπλωµα από κάθε γλώσσα).

5. Αιτιολογημένη εισήγηση της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής, στην οποία θα αναγράφεται το θέμα της διατριβής και θα βεβαιώνεται ότι το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει ο υποψήφιος στο εξωτερικό θα αποτελέσει μέρος της ερευνητικής του εργασίας για την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής καθώς και ότι θα προσμετρηθεί στον συνολικό χρόνο των σπουδών του.

 

Οι φοιτητές μετά την επιλογή τους θα ενημερωθούν από το Τμήμα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων (ΤΕΔΣ) του Πανεπιστημίου Αθηνών για την περαιτέρω διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν (υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης και λοιπών δικαιολογητικών στο ΤΕΔΣ, υποβολή αίτησης στο Πανεπιστήμιο υποδοχής) με αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος.

 


 

 

Άλλες πληροφορίες

 

Ποσό μηνιαίας επιχορήγησης

Το ποσό της μηνιαίας επιχορήγησης των φοιτητών που θα μετακινηθούν στο εξωτερικό για σπουδές στο πλαίσιο του Erasmus+ για το έτος 2024-2025 καθορίζεται ανάλογα με τη χώρα υποδοχής ως εξής:

 

Ομάδα

       Χώρα

Ποσό μηνιαίας επιχορήγησης (€/μήνα)

Ομάδα 1

Χώρες με υψηλό κόστος διαβίωσης

Δανία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Σουηδία, Λουξεμβούργο

520

Ομάδα 2

Χώρες με μεσαίο κόστος διαβίωσης

Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος, Ολλανδία, Μάλτα, Πορτογαλία

470

Ομάδα 3

Χώρες με

χαμηλότερο κόστος διαβίωσης

Βουλγαρία, Κροατία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Τουρκία

420

Επιπλέον χρηματοδότηση 250 ευρώ/μήνα προβλέπεται από το πρόγραμμα ERASMUS+ για τους φοιτητές με λιγότερες ευκαιρίες* με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.

 Επίσης επιπλέον χρηματοδότηση προβλέπεται για τους φοιτητές με αναπηρία για την κάλυψη τυχόν επιπρόσθετων δαπανών κατά τη διάρκεια της κινητικότητας στο εξωτερικό.

Περισσότερες πληροφορίες είναι αναρτημένες στη σχετική ενότητα της ιστοσελίδας του ΤΕΔΣ

 

 Στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Τμήματος Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου : http://www.interel.uoa.gr/erasmus/sm.html οι φοιτητές μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα ERASMUS+

Οι φοιτητές με λιγότερες ευκαιρίες πρέπει να πληρούν ένα από τα κατωτέρω (1) και (2) κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια:

Κριτήριο (1)
Ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κοινωνικές ομάδες με λιγότερες ευκαιρίες και το κατά κεφαλήν εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των έξι (6.000) Ευρώ για το φορολογικό έτος 2022:

i. Ο φοιτητής είναι γονέας μονογονεϊκής οικογένειας.
ii. Ο φοιτητής είναι γονέας με τρία (3) τέκνα και άνω, εκ των οποίων τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο μέλος.
iii. Ο φοιτητής είναι ορφανός από δύο γονείς, εφόσον δεν έχει υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας του. Ως ημερομηνία γέννησης θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους γέννησης και ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 25ου έτους, θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους υποβολής της αίτησης.
iv. Ο φοιτητής είναι εξαρτώμενο μέλος γονέα με τρία τέκνα και άνω (εξαρτώμενα ή μη).
v. Ο φοιτητής είναι εξαρτώμενο μέλος μονογονεϊκής οικογένειας.
vi. Ο φοιτητής είναι εξαρτώμενο μέλος με γονέα ή γονείς ή/και ένα ή περισσότερα αδέλφια εξαρτώμενα μέλη, με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.
vii. Ο φοιτητής έχει σύζυγο ή/και τέκνα-εξαρτώμενα μέλη με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.
viii. Ο φοιτητής είναι Έλληνας πολίτης μέλος της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης.
ix. Ο φοιτητής είναι Ρομά.
x. Ο φοιτητής είναι πρόσφυγας.

xi.Ο φοιτητής βρίσκεται στη διαδικασία της φυλομετάβασης

Κριτήριο (2)
Φοιτητές με αναπηρία τουλάχιστον 50%, εφόσον το κατά κεφαλήν εισόδημα, δεν υπερβαίνει το ποσό των επτά χιλιάδων (7.000) Ευρώ για το φορολογικό έτος 2022.

Το ΤΕΔΣ έχει ετοιμάσει ένα video-παρουσίαση με βασικές πληροφορίες για το πρόγραμμα και οδηγίες για το πρώτο στάδιο των αιτήσεων των φοιτητών.

Το video μπορείτε να το βρείτε: στην ιστοσελίδα μας,

http://www.interel.uoa.gr/erasmus/sm.html (το πρώτο video πάνω δεξιά). 

Το link είναι

http://www.interel.uoa.gr/fileadmin/interel.uoa.gr/uploads/video/Erasmus_spoydes_2024-2025__9__.mp4

 

- στο κανάλι του ΕΚΠΑ στο youtube (ΕΚΠΑ NKUA):

              https://youtu.be/CAL8HgVEbhk?si=iRludIklfCu2Evne